Selecteer een pagina

Dit zitkussen gaat je helpen om bewuster en actiever te zitten.

Goed zitten op het zitkussen werkt alleen als je het kussen goed hebt opgeblazen, op de juiste manier gebruikt en als je je rug de tijd geeft om eraan te wennen.

Ik blaas het kussen zo op.

Aandachtspunten:

 • Leg het kussen op je stoel en let op je zithoogte, je voeten rusten plat op de vloer. Pas de hoogte van je stoel aan als je voeten niet plat op de vloer kunnen staan of ga op een andere stoel zitten.
 • Ga actief zitten op het kussen en niet onderuitgezakt. 
 • Door het zitkussen, zit je actiever en moet je je evenwicht bewaren. Dit kost energie waardoor je rug moe kan worden. Dit merk je doordat je gaat hangen en onderuit zakt. Als je rug moe wordt, leg het kussen dan even opzij of ga even van je stoel af om bijvoorbeeld wat te drinken te halen.

 

Ga daarom niet gelijk uren op het zitkussen zitten maar bouw de zittijd op.

Wissel de eerste dagen regelmatig het zitten met en zonder zitkussen af.

Opbouwadvies:

 • Begin met 15 minuten zitten op het zitkussen en daarna een half uur zonder. Wanneer dit goed gaat (je kunt goed rechtop blijven zitten en gaat niet hangen), ga dan 3 x 15 minuten in de ochtend en in de middag en 1x 15 minuten in de avond op het kussentje zitten. Doe dit twee dagen. 

    • Als je rug te moe wordt van het zitten op het zitkussen ga er dan minder lang op zitten of ga er 3x 15 minuten per dag op zitten.
    • Je rug wordt te moe als je gaat hangen op je ellebogen, je onderarmen, als je onderuitzakt of je rug wordt gevoelig.
    • Als je na 2 dagen nog geen 15 minuten goed rechtop kan blijven zitten op het kussen, blijf dan 15 minuten op het zitkussen zitten.
 • Kun je na een paar dagen 15 minuten goed rechtop blijven zitten, ga dan je zittijd op het kussen uitbreiden. Ga 30 minuten op het zitkussen zitten en daarna een uur zonder. Wanneer dit goed gaat (je kunt goed rechtop blijven zitten en gaat niet hangen), ga dan 2 x 30 minuten in de ochtend en in de middag en 1x 15 minuten in de avond op het kussentje zitten.

 

 • Als het goed blijft gaan (geen pijn of vermoeidheid in je rug) wissel je vanaf de week erna het zitten met en zonder zitkussen elk uur af.

Heb je vragen of kun je niet goed op het kussen zitten, mail dan naar

Wie is Paula van ’t Spijker

Drs. Paula van ’t Spijker
Bewegingswetenschapper en fysiotherapeut

Pijnvrij functioneren, ik gun dat iedereen.

 

Mijn doel is dat mijn klanten weer met plezier (en pijnvrij) kunnen sporten en werken.

 

Bewustworden van je eigen lichaam is daarbij heel erg belangrijk. Het zitten op dit kussen helpt daar heel goed bij.

Vision4Movement, voor bewust pijnvrij bewegen en functioneren.